torsdag 21 oktober 2010

Uppsala fjärde tillfället...

På tåget hem och vad ska jag säga? Hela jag är omskakad på något sätt. På allvar förstår jag bildspråkets påverkanskraft på mig. Jag är absolut visuell. Det jag ser och hör berör.
Jag som arbetat så mkt med filmskapande med elever behövde byta perspektiv och bli elev.
Vissa av bildspelen väckte så starka känslor att jag nog hade behövt diskutera eller reflektera en stund-bra att tänka på när jag visar i klassrummet.
Jag lärde mig också att man inte klarar så många redovisningar-i klass arbetar jag oftast i grupp med den här typen av uppgifter och då blir det färre.
Här var det dock bra att jag fick tänka till själv och göra min egen.

Även om jag nu är tacksam över allt jag sett kändes det snopet att åka hem igen idag, som att något saknades. Min egen presentation tänker jag absolut frisera om ta nya bilder och berätta lite långsammare.

Bra diskussioner på lunch, raster och tåg med kursare.
Alla olika härliga personligheter gör också starkt intryck på mig och jag känner hur jag växer av alla möten. Tänk vad mkt som händer runt om i Sveriges klassrum.
Känner nästan för att göra en film där det härliga i lärarpersonligheter skildras, är trött på medias bild av lärare. De här dagarna fanns så många små guldkorn, som kunde varit med i en sådan film.

Tänker på hur jag kan förmedla det jag fått med mig till mina kollegor på bästa sätt.

Ser fram emot nya äventyr på nätet, i litteraturen och att få köra igång med nästa uppgift.


- Posted using BlogPress from my iPhone

måndag 18 oktober 2010

Etikuppgift....

Tankarna har virvlat och jag har haft svårt att samla ihop mig....Nyttigt att ställas inför samma problem som sina elever. Prestera på tid! Efter noggrant övervägande eller kanske hysteriskt velande, beslutade jag mig för att fortsätta mitt arbete och hämta upp mina elever där de just nu befinner sig ofta-nämligen på facebook....ALLA i min 8a har facebook konto lärde jag mig som sagt förra veckan och det förvånade mig. Jag vill utgå från facebook och sedan snirkla mig vidare ut på webben efter vad som uppstår i diskussioner mm.
Först kollade jag runt på de föreslagna länkarna och bäst material om facebook hittade jag på Kolla källans wiki om sociala medier och facebook.
Hittade en video om hur man skapar grupper på facebook. Kan vara bra att ha. Kommer nog göra en diskussionsgrupp  både med 8an och 9an jag undervisar i svenska för att testa verktyget...



Hittade också intressanta frågeställningar på bloggen Kolla källans idélåda om bilder som publiceras på facebook.
Här fanns mkt intressant att läsa, t ex  frågor om smygfilmande:
"Hur ser ni på smygfilmning?
Är det ok att filma någon utan tillstånd? Om så, var är det ok? I datasalen? I spårvagnen? I T-banan? I matsalen? Eller i sovrummet?"

Hittade också bra artiklar för vidare diskussion om facebookgrupper. Vi har haft en del problem på min skola med elever som startar taskiga grupper på facebook. Kolla källan hade verkligen uppdaterats sedan jag var där senast. Vill lägga ändå mer tid här.

Hittade annan info på nätet också som intresserade mig. Att chefredaktören för PC för alla ska ge ut en tidning om facebook.
Att facebook och Skype nu slår ihop sina påsar...vilken utmaning. Hur kan det användas i skolan? Vad behöver vi ev se upp med? Det är frågor jag ställer mig efter att ha läst om det.

Läste sedan i e-boken Elever-Online av Liza Greczanik. En utmärkt bok om man vill ha konkreta tips och övningar runt elevers arbete online.

Nu är det dags att väva ihop det jag läst och göra en startnyckel och skapa egna övningar för fortsatt arbete med eleverna....
Här kommer min Startnyckel:

 



Gjorde ett manus och ett bildmanus och satte igång att leta efter bra bilder på http://www.sxc.hu. Samma besvikelse först som den jag mötte hos elever jag hade workshop med i veckan...Just det jag hade föreställt mig fanns inte riktigt... Tänka om och nöja sig med det näst bästa.

När det gäller musik använde jag macens eget musikbibliotek och en låt från Multimediabyråns musikarkiv

När startnyckeln är visad får eleverna en  självskattningsövningövning, lägger ut den när den är klar.

Därefter fortsätter vi med att de får göra korta 1minuters filmer +/- med Internet som vi påbörjade förra veckan. Ska bli spännande....

Känns som jag vill avsluta med att säga att jag själv är oerhört förtjust i facebook. Har insett kraften och potentialen med, detta verktyg när det gäller nätverkande och upphämtande av information. Självklart ser jag också skuggsidan men för mig är facebook just nu ett äventyr.

Fick en länk på facebook om följande rapport från Uppsala universitet:
Trams på facebook värdefullare än vi tror, "Ytliga kontakter på Facebook, till synes onödiga kommentarer och banala statusuppdateringar kan vara mer betydelsefulla än vi tror. Det visar en ny rapport från Nationellt IT-användarcentrum. I rapporten förutspås också de nya sociala medierna på sikt kunna ge fler egna företagare."
Hoppas snart kunna läsa den.
 

onsdag 13 oktober 2010

Förbereda Etikuppgift....

Gick under veckan omkring och funderade på hur jag ville närma mig Etikområdet den här gången i tillsammans med den 8an jag har i IT/Media i skolan just nu.
Ville jag verkligen börja med en startnyckel eller skulle jag ta reda på lite mer var de finns idag innan jag bestämde mig för vilket område som behövde lyftas fram. Jag bestämde mig för det senare att få mer information om dem.

Mitt förhållningssätt i skolan idag är oftast att jag först försöker få en bild av var mina elever befinner sig just nu. Jag gick in och vi pratade lite om webben i allmänhet. Jag visade några kortfilmer från Medierådets filmrum:






och sedan pratade vi vidare om de sajter vi hittills hade testat. Sedan satte jag dem i mixade grupper för att diskutera +/- med ungdomar och internet.....och oj vad de pratade och de redovisade också.
Den klart mest genomgående plusfaktorn var vänner och nya kontakter. De förstod inte hur jag hade klarat mig utan mobil och sidor som facebook när jag var tonåring.....Hur man skapar kontakter på webben känner jag har fått ett enormt uppsving med facebook. För ett par år sedan var det först Lunarstorm sedan Bilddagboken bland mina elever och långt ifrån alla var med på samma sajter. Nu har ALLA facebook.....Hur många lärare på min skola behärskar facebook?

När det gällde minus hade de koll på att de kunde råka ut för knepiga kontakter, taskiga grupper och kommentarer på facebook. Samtliga sa också att databeroende/ uppdateringsberoende kunde inträffa....Glad blev jag över att flera sa att de vid knepiga situationer, skulle be sina föräldrar om hjälp. Hoppas verkligen att det är så-men jag undrar om det stämmer med verkligheten.

De fick ytterligare en uppgift. Ta tag i minussidan och kom med förslag på vad du/ni kan göra om något händer ....Intressanta diskussioner som vi behöver gå vidare med....
Oj, oj här märkte jag att bristerna i deras kunskaper finns....Alla har facebook, men få vet hur och vad man kan göra för inställningar och vem man kan kontakta om ngt oönskat händer. Flera visste inte hur de tar bort taskiga kommentarer....
Porr är nätets plus, sa någon kanske för att provocera....Databeroende/Uppdateringsberoende? Signa upp? Ladda ner? Vad är tillåtet?

Vi bestämde tillsammans att de ska göra en 1minuters redovisning....bildspel eller film om Internets plus och minus.....nästa gång....
Som avslutning tittade vi på Friends hemsida och såg reklamfilmen Tillsammans:



Vi såg den flera gånger. Förutom att innehållet är starkt är den ett bra exempel på intressant berättarkurva och den är filmad på ett sätt som väcker känslor tillsammans med musiken. Den är 1min lång! och ändå finns allt med!

Lektionen på över 80min gick i ett nafs...och deras engagemang var inte att ta miste på. Min erfarenhet säger att detta ämne Internet +/- alltid berör på olika sätt....
Deras läxa blev: Ta reda på vad du kan göra om ditt facebookkonto blir hackat.....

Jaha och hur går jag vidare nu....Jag ska plugga och titta på alla länkförslag och därefter göra en bredare startnyckel uitfrån vad jag kommer fram till.... Den här terminen med min 8a kommer nog att lära mig ett och annat.

"Man lär så länge man har elever"

onsdag 6 oktober 2010

Uppsala ons 6/10 Tredje tillfället

En härlig dag med ny inspiration och många tankar som far runt i huvudet. Det är så oerhört givande att prata med kollegor från andra skolor och jag ställer mig återigen frågan: Varför nätverkar lärare så lite? Det är tillsammans med andra jag lär mig bäst.


Första passet:
BILD, LJUD, PHOTOSTORY
Genomgång av verktyget Photostory. Ett trevligt litet verktyg, som jag använt en del tidigare-innan jag fick mac.Det är ett PCverktyg. Tänker att det kan användas på många olika sätt i svenska. Har redan innan prövat bokrecension med hjälp av photostory.

Viktigt att använda stora bilder i Photostory-de blir suddiga vid visning annars.

Vi fick en hel del tips om bra bildbanker och ljudbanker. Det är oerhört lätt att bli sittande i ljud- och bildbanker för mig.....så det är nog klokt att visa eleverna resurserna och kanske ge dem i läxa att hitta ljud, bilder till sina presentationer...


http://www.sxc.hu/ var en bildbank vi testade och jag gjorde mig också till medlem. Smidigt och enkelt att använda.
När det gäller musik/ ljud testade vi www.soundsnap.com och http://www.freeplaymusic.com/  


Lärdom: Känner att min utmaning här ligger på att titta närmare på bild och ljudarkiv. har tidigare mest använt multimediabyrån och macens inbyggda ljudbank och har tröttnat lite på dem. När det gäller bilder känns det roligt att tillåtna bilder har ökat så mkt i antal senaste åren. Jag tycker dock att det är roligt att eleverna fotar själva också så mkt som möjligt.


Efter lunch:
Ja där lyckades vi nog bli lite skärrade lite till mans över vad som väntar oss i slutet av terminen.


Jag är tacksam över att jag nu får lära mig mer om bildens betydelse.....
Samtidigt känner jag det som kul och utmanande att få tänka till runt den verksamhet jag lever i och med på allvar. Fick en idé om en vinkling som jag vill ha. Har arbetat som lärare i 20 år och börjar nu alltmer gå mot en NY och befriande lärarroll........


Roligt att tänka berättarkurva runt presentationer.....och första utmaningen blir en startnyckel till nästa vecka.


I slutet av lektionen kom vi på att vi ville starta en facebookgrupp för vår lärarlyftsgrupp-så nu vet jag hur jag gör det också.

Trevliga och lärorika stunder.....Härligt! 

tisdag 5 oktober 2010

Tåget mot Uppsala

Tänk att vara på väg mot studier i Uppsala och bara vara uppfylld av glädje. Det är väl så det ska kännas när det är rätt! Tacksam.


- Posted using BlogPress from my iPhone

måndag 4 oktober 2010

Ändra inställningar-design i bloggen mm.

Jaha så fick jag ordning på tiden i min blogg-gick helt enkelt in och kollade under inställningar och fick Stockholmstid. Alla får kommentera och jag får mail när någon har kommenterat.

När det gäller design är jag inte helt nöjd ännu. Kommer att byta ut min mall-har prövat flera olika, men har inte riktigt hittat vad jag vill ha. Behöver lite mer tid för att få min topplist mm i ordning. Vill ha en mer personlig blogg. Har lekt/ testat fram och tillbaka. Just nu ser den alltså ut så här men.....

Jag har också lagt till sidor i min blogg, efter att ha kollat på fixa din blogspot. Känns bra att få med: Om mig flik och anteckningar flik-anteckningar efter att ha tittat på Åsas blogg. Funderar på om det skulle gå att föra kursens anteckningar direkt i verktyget. Då skulle allt finnas samlat oavsett och vilken dator jag använder. Kul med blogg att man kan inspireras av att se hur och vad andra har gjort.
Jag undrar fortfarande lite över bloggbackup och ska forska vidare. har också läst tidigare om att man kan beställa sin blogg som e-bok. Ska titta lite mer på det....kan ju vara användbart om jag skapar en annan lärarblogg, där jag vill kunna spara över tid...för att det är roligt.

söndag 3 oktober 2010

Hur kan verktygen användas i skolan?

Jag känner att jag har direkt användning av samtliga verktyg från veckans arbete.
Blogg:
  • Ett reflektionsverktyg för oss lärare, som samtidigt synliggör vår yrkesroll på ett utmärkt sätt. Blir också ett marknadsföringsverktyg för duktiga bloggare, som t ex Språkmakargatan
  • Ett verktyg att använda för att publicera olika typer av elevarbeten. Även här är det naturligtvis bra och roligt om bra elevarbeten blir synliga.
  • Ett verktyg där elever bloggar själva-här finns väl inga gränser alls. I min åtta pratade vi bloggar och då sa en av tjejerna att en av klasskamraterna brukar gör deras headers eftersom hon är så duktig på programmering. Ja jag blev jätteglad och insåg att här kunde jag få hjälp med att lära mig mer och också hjälp om vi vill blogga i den klassen.
  • Jag har också sett lärare som lägger ut sina lektioner och länkar,som de vill att eleverna ska använda.  
 http://issuu.com/home  För att skapa en webtidning. Ett riktigt roligt litet verktyg, som jag tror att jag kommer att använda på olika sätt i skolan: T ex Skoltidning, temaarbeten, sagor mm. Nu håller mina 9or på att skriva krönikor i svenska. Självklart kan vi då publicera deras arbeten, så att de lätt kan läsa varandras krönikor och på så sätt lära sig mer. Det blir på riktigt! Bra med verktyget är också att det är lämpligt för alla åldrar i skolan. Även en årskurs 1 kan naturligtvis göra en skoltidning med frökens stöd.

Weebly-hemsida
Den kan användas för att skapa en lärresurssida. Jag ser också att det vore lätt att göra en klassens hemsida-blogg i det här verktyget. Ämnen, klasser, skolor ja här finns många användningsområden.
Just nu funderar jag också mycket på om inte detta kommer att bli ett sätt att marknadsföra sig själv som lärare. En digital cv.

Photoshop: En rolig överraskning- även om jag har en bit att gå för att känna mig bekväm i det verktyget, men resan har börjat. Jag inser att eleverna och lärarna skulle kunna göra oerhört mkt mer roligt att publicera om de lärde sig photoshop och liknande tverktyg. Kanske också viktigt ur demokratisk synpunkt att fler barn får tillgång till spetsverktyg i skolan-alla har inte möjlighet hemma.

Testar Photoshop och Weebly.com

Idag verkar det som tålamodet räckte lite längre och det blev en bild i photoshop, som jag sedan la på weeblyhemsidan.http://iktcamilla.weebly.com/ Jag är absolut inte nöjd med hur den ser ut ännu, men ville bara testa om jag klarade av uppgiften och JA det gjorde jag...

Jag laddade ner en App till min Iphone med videotutorials, för att få en liten genomgång av verktygen och en större förståelse. Tittade på några av dem och vill absolut fortsätta mitt how to-lärande på detta sätt.

Förra gången i Uppsala när vi skulle börja med Photoshop, tänkte jag varför då? Kommer väl knappast använda det i skolan.....När jag kom hem var jag på föreläsning med Anne Bamford professor vid University of Arts, London. Hon pratade om estetiska lärprocessers oerhörda betydelse för inlärning. Hon berättade att hon hade gjort ett försök med 10-åringar, som hade fått testa just Photoshop. De hade efter en kort stund gjort fler saker med photoshop än de som lärde ut om programmet (vana webdesigners och photoshopanvändare)visste var möjligt. Barns hjärnor är oerhört mkt bättre just där.

Skriver det för att jag är trött på synen att man i skolan mest ska använda gratisprogram. Vad skulle hända om vi ger alla våra små barn det bästa marknaden har att erbjuda när det t ex gäller bild, film och musikredigering. Sverige är långt fram när det gäller musikexport-hur kan vi hålla kvar den positionen. 

Ja  jag har omvärderat min syn på Photoshop. Jag antar utmaningen och ska absolut lära mig mer om programmet under det här läsåret, för jag inser att det kommer att ta tid.
Kommer naturligtvis att kolla mer på de lärresurser jag fått länkar till av Lars och Måns.

lördag 2 oktober 2010

Att publicera en webtidning.

Tiden går fort när man har roligt och snart är det dags för Uppsala igen! Idag har jag suttit med Photoshop och mest blivit frustrerad. Efter en stund bestämde jag mig för att se om mina kunskaper om att Skapa en webtidning som går att bädda in i bloggen, på ISSU.COM fortfarande satt kvar och till min glädje klarade jag att skapa en testpdf som gick attt bädda in i min blogg. 

Jag har i veckan som gått visat några av mina kollegor blogg och IKTpedagogers bloggar i kombination med den lilla webtidningen. Alla blev precis som vi blev, eld och lågor och ville lära sig mer. Två bloggworskshops inbokade. Kul om lärare börjar blogga och synliggöra vad det är vi gör i skolan!

Känns som att bloggen är en bra samlingsplats för en massa web 2.0 verktyg-när man vill publicera.