torsdag 25 november 2010

Ungas medievanor 2

Här följer delar av resultatet av enkäten/ diskussionen jag gjorde och hade i en 9a, som jag undervisar i svenska:

Den första frågan handlade om hur mycket tid de la på Internet varje dag. Majoriteten var där 3-4 timmar varje dag. Det blir rejält många timmar på en månad och ett år...Bra diskussioner. Många upplevde att de var fler timmar på webben nu än de var förra året.Man kan också utläsa att alla var där dagligen. Däremot var det inte så mycket tid på nätet i skolan....










Den andra frågan handlade om vilka sajter de brukade besöka utifrån vilka sajter de hade svarat att de besökte förra året. Jag la också till en övrigt, för att se om det hade tillkommit nya sajter:
Flest elever brukade besöka facebook, chatta, vara på toutube, lyssna på musik och se film.
Bilddagboken hade från förra året helt dött ut!














Jag ställde en övrigt fråga som fick 50% och var naturligtvis nyfiken på var de då brukade vara. Svaren blev Spotify, fotbollskanalen, bloggar, PS3 online, trav- och hästrelaterade sidor och Fragbite.
Här blir jag genast nyfiken på deras svar och självklart blir det en god fortbildning för mig när de får visa upp sina övrigtsidor.
Så här svarde en av eleverna om fragbite: 


"Fragbite -  Jag brukar också sitta mycket på en hemsida som heter Fragbite. Det är ett forum som mest handlar om spel, men också vad som helst nästan. Man skriver en så kallad "tråd" och så låter man andra personer svara på de frågor man skriver, har lärt mig mycket saker av den hemsidan."

 Eleverna är verkligen en tillgång om man låter dem vara det.

Jag frågade också om risker med deras favoritsajter, trakasserier på nätet mm. Eleverna verkar vara alltmer medvetna om risker och vad de kan göra om något händer. Det känns skönt. Självklart är det viktigt att vi skolan svarar upp med att ge dem möjligheter att diskutera och ventilera webbens fantastiska möjligheter och avigsidor. Vilka sajter de besöker mest verkar ju som sagt skilja sig åt väldigt på ett år....


Fördelen med att använda ett webverktyg var att jag direkt när de hade svarat kunde visa upp vad de hade svarat på projektorn i klassrummet. Det var då de härliga diskussionerna tog fart. Eleverna vill verkligen dela med sig till oss vuxna om vi är redo att ta emot...
Avslutar med följande fråga och några svar:
Är det något du tycker att lärare behöver kunna mer om när det gäller Unga och Internet?
Svar: 
"Jag tycker lärarna borde använda internet så dom förstår vad det är bra till och använda it på lektioner."
"Det du tar reda på nu är väldigt bra kanske för att kunna ta med det i skolan så eleverna tycker det är roligare. "
"Att man kan göra mer än att använda Word."  
Slutsats: Jag kommer att fortsätta med att göra enkäter och lektioner där vi lär tillsammans, granskar och diskuterar deras favoritsajter. Jag är själv förvånad över hur oerhört stor spridningskraft Facebook har på ett år i båda de klasser jag undervisar i.

Själv blev jag "facebookare" för lite mer än ett år sedan och bestämde mig då för att undersöka på vilka olika sätt jag kunde lära mig saker genom facebook. Jag förstår inte idag att jag inte var mer aktiv tidigare:
  • Här får jag länktips dagligen-eftersom jag är vän med många IKT-pedagoger
  • Jag är med i grupper där vi lär tillsammans...
  • Jag studerar särskilt hur coacher och andra entreprenörer använder facebooks möjligheter och deras sätt att marknadsföra det de gör.
  • Vi i Mölndal prövar att marknadsföra IKT-piloten i Mölndal bland annat via facebook.
  • Tar precis som andra del av vardagliga händelser och avstånd med vänner långt bort har blivit mindre.
Kan bara säga att skolan är hopplöst efter och har mycket att lära.Jag ser facebook som ett möjligt professionellt verktyg i kombination med personligt/ privat och kanske är det en av avigsidorna att många talar om vad facebook är med fokus på den privata/personliga delen. Få känner till i skolans värld hur man kan använda det för marknadsföring och lärande och här har även jag mycket kvar att lära. Kolla källan har en del bra...


Att arbeta med Ungas medievanor är ett roligt sätt att ge och få tillsammans med eleverna.
Har både tagit till mig litteraturen och praktiskt gjort saker med mina elever, vilket varit lärorikt och givande. Bestående favoriten är Elza Dunkels och hennes förhållningssätt till barn tror jag är en av nycklarna för att lyckas med undervisning framåt. Vi måste ta till oss webben och finnas där för att möta barn på deras villkor, men också för att lära oss mer själva!





söndag 14 november 2010

Ungas medievanor 1

Jag bestämde mig för att undersöka hur en av mina klasser i svenska använder Internet. Jag hade redan förra året en lektion med dem där de fick diskutera sina Internetvanor mm. Den gången hade jag blivit inspirerad av E-boken Elever online av Liza Greczanik

Den gången bestämde jag mig för att eleverna skulle få göra frågorna själva först och att jag skulle komplettera med frågor utifrån det jag undrade och det jag hade läst i Elever online.
Då slogs jag över hur bra de var på att formulera frågor själva. När jag lämnade ut frågorna berömde jag dem och sa att jag endast hade kompletterat med någon fråga.


Sedan satte jag dem i grupper för diskussion och de hade då en protokollförare.....i en hög hittade jag deras protokoll och kunde nu gå tillbaka och titta på vad de hade svarat för ett år sedan.....Ett år på Internet verkar vara en lång tid.
Då sa de att de brukade besöka bilddagboken, flashback, picnik, fotbollskanalen, chat, Youtube, Facebook, blogga och Spotify.

De sa då att de började använda Internet mellan 7-11 år och tyckte att det var en bra ålder.

Facebook fanns endast med på två protokoll då. Ska bli roligt att se hur det ser ut idag?
De var då på Internet 1-4h per dag ungefär, men några var där mycket längre.


Nu tänker jag göra en enskild enkät och också låta dem diskutera utifrån samma papper. Vi använder Fronter som lärplattform och i den kan man göra digitala enkäter så det har jag gjort och den ska besvaras på måndag, då det är första gången på länge som jag träffar dem. Här är en liten bit av den:
























Redovisar resultatet så fort det är klart.......

lördag 13 november 2010

Ungas medievanor-Litteratur och länkar

Jag bestämde mig för att börja med att titta närmare på Elza Dunkels bok Vad gör unga på nätet och att titta mer på hennes blogg.
Vad gör unga på nätet?










Ur boken:

”Om vi vill förstå räcker det inte med att iaktta på avstånd. Vi måste våga ställa frågor i klassrummet såväl som vid middagsbordet.”
Det skulle man kunna säga sammanfattar boken på ett bra sätt, vi vuxna måste lära oss mer nyfiket och tillsammans med våra barn och elever lära oss mer tillsammans. Hennes sätt att ta avstånd från pekpinnar känns befriande.

”Idag vet man att de flesta unga inte skiljer på det som sker på nätet och utanför nätet i någon djupare mening.”
Intressant utifrån att vi som vuxna ofta talar om nätet som en annan verklighet.

Jag fastnade också för:
The online disinhibition effect:att vi blir mindre hämmade eller begränsade vid datormedierad kommunikation.Vi behöver inte i lika stor grad koppla ihop våra handlingar med vår person och det gör att vi kan känna oss mindre sårbara när vi interagerar.
Viktigt att vi som lärare blir duktiga på att granska kritiskt tillsamman med elever och att vi försöker förstå och få kloka förhållningssätt.

Elza Dunkels bok var lättläst och jag blir glad över hennes förhållningssätt till barn och hur hon genomfört sina undersökningar med stor respekt för barnen. Tycker också om att hon tar upp det informella lärandet där elever med hjälp ev datorer/internet lär sig så mycket av egen drivkraft. Hon  beskriver också Lunarstorm som är helt borta nu. Boken är inte gammal men förändringstakten hög.
En blogg med mycket gott att hämta ur och jag kommer absolut att bli en följare. Jag är numer även Facebookvän, vilket gör att många länkar och härliga tankar serveras direkt när jag går in på min facebook.

Några rubriker från intressanta inlägg den senaste månaden:

Bloggen är lätt att hitta i och hon knyter ihop sin blogg med twitter och facebook, vilket verkar bli allt vanligare i bloggar jag läser.
Hon länkar också till en annan sida: Net Nanny svarar på dina frågor., där hon själv svarar på frågor.

Elza Dunkels har jag känt till innan, men blivit ännu mer inspirerad av nu.


Därefter fortsatte jag med  att läsa: "Sociala relationer på nya digtala arenor-om mobbning, kunskapsdelning och bygemenskap på nätet."





En rapport ur en skriftserie riktad till lärarutbildningar, lärarstuderande och verksamma lärare på alla nivåer och andra intresserade av informationsteknik och digital kompetens skriven av Jessica Linde och Ida Qvarnström.
Rapporten syftar till att samla erfarenheter och resultat som genererats via två olika projekt Pass Shit Forward och Byboo.


Jag gör nedslag här runt några citat:
" ...normer och strukturer offline tar sig uttryck online"
Precis på samma sätt som Elza Dunkels påpekar beskriver de att barn/ unga inte skiljer på det som sker på nätet och i verkligheten. Intressant tycker jag-får sluta använda IRL med andra ord...

De beskriver också hur ny teknik ofta genomgår olika faser från ny teknik som starkt ifrågasätts till att bli vardagsteknik för alla.
IT har absolut följt den utvecklingen även i mitt liv....från något jag var oerhört skeptisk till, till något som jag på mindre än tio år använder många timmar varje dag!

De beskriver också hur internetforskning ofta följt två huvudsakliga synsätt:
"Det ena perspektivet, som tidig forskning ibland präglas av, hävdar att internetanvändning är isolerande och asocialt, och att den interaktion som sker är overklig och konstlad.
Det andra perspektivet
betonar det multisociala och menar istället att internetanvändning främjar social interaktion."
Citatet får mig att tänka på om det är så internetmognad faktiskt fungerar. Vi som använt nätet och sociala medier ett tag nu skulle väl aldrig drömma om att titta ensidigt utifrån det första perspektivet. Inom lärarkåren känns det som en hel del lärare fortfarande har kvar det första perspektivet. Kan det vara en av orsakerna till trögheten i att implementera IT i skolan?

"Individualisering, globalisering och snabb teknikutveckling hänger tätt samman och parallellt med detta förändras också människors kommunikationsmönster. Ett samhälle i förändring innebär ett samhälle där differentiering uppstår."
Här tycker jag att vi i skolan måste vara extra uppmärksamma och se till att alla barn får en god chans att följa med på så lika villkor som möjligt. Flera framgångsrika skolor verkar ha god tekniktillgång och extra stöd när det gäller läxläsning mm.

I rapporten beskrivs ett projekt som byggt en nätgemenskap runt en klass och även involverat lärare och föräldrar i den. En spännande idé, samtidigt som de insåg att de hade svårt att vara lika attraktiva, som sajter öppna för alla-då det ofta var få inloggade.

De beskriver att en av vinsterna var att flera barn upplevde att de hade lärt känna flera föräldrar. Spännande.
Jag funderar på om man skulle gjort samma experiment idag-Hade man använt facebook och den nya gruppfunktionen då?
När jag får en egen klass igen kommer jag absolut att använda sociala medier på ett helt annat sätt. Kan jag börja genast med min grupp i svenska? Ja varför inte. Ska höra med dem på mån...

En annan intressant kategorisering av digital mobbing var följande:
Krypskjutning: anonyma sms, inlägg, mail mm ( Finns det någon analog motsvarighet?)
Kommuniké: En kränkning som sprids vida kring.
Bulletinen: Kränkningen upplevs som förstärkt genom digital teknik.
Arkivet: Gammalt sparat material kan vara såväl av godo som av ondo.
Kuriren: Medhjälpare som för vidare och förstärker kränkningen.

Mina tankar efter rapporten
Informella kanaler som facebook kräver aktiva användare som själva bestämmer vilka vänner de vill ha. Det här utgör absolut en risk för elever som riskerar att hamna utanför och med tanke på att dessa forum kryper ner i åldrarna kanske ett sätt kan vara att vi som har klasser hittar klassgemensamma grupper där alla inkluderas, men får vi alla med oss där? En utmaning.
Ett är säkert skolan måste finnas med i verkligheten. Verkligheten finns också på Internet.


Medierådet
ägnade en stund åt denna sajt som funnits med ett tag och som innehåller massor av bra information, filmer tips mm. Ibland upplever jag att den är så omfattande att den är lite jobbig att ta in och min tid på denna sajt är inte slut ännu.
Jag fick under v 44 Medierådets verktygslåda med ett digert innehåll att sätta tänderna i när jag får tid.
















Fortsatte med: Vuxenvärlden hallå: Ett diskussionsmaterial till ungas integritet på nätet:

Bra övningar och innehåll. Flera att plocka direkt in i klassrummet såsom jag ser det.
Ett citat som fångade mig:
"Det gäller att inte alltid agera snabbt bara för att det är möjligt.
Man behöver även lära sig att ”räkna till tio” i kommunikationen med andra människor, kända som okända, och fundera över vad det är man egentligen säger. Hur kan detta uppfattas av mottagaren? "


Har fler saker jag vill läsa från verktygslådan, men ännu inte hunnit med:
Att leva i World of Warcraft, Jag ser mig och Koll på porr.....

Ju mer man får veta desto mindre känns det som man vet.....
Blir alltmer fascinerad av UNGA och INTERNET och ser fram emot att göra ny undersökning på vad min svenskgrupp år nio gör mest på nätet just nu....Det får bli ett särskilt inlägg.


Vad har hänt sedan förra gången?

Oj, oj, oj....

Var ska jag börja?
Nu förstår jag uttrycket: det man fokuserar på får man mer av. Hela jag är full av IKT och lärande i olika former....
Just nu kan man säga att jag lever IKT.... Vad kommer detta få för konsekvenser för mig som lärare och som människa? Ett är säkert om ett år är jag rejält LÄRARLYFT!

Jag läser, prövar, har utbildningar med andra, är på andra utbildningar och möten, har haft föreläsning för andra lärare på universitetet och får fler och fler nya intressanta IKT-vänner på facebook-vilket leder till fler länkar och tips.
Några nedslag från tiden mellan träffarna:

Under v 44 var jag på mitt första Teachmeet arrangerat av Mötesplats skola...Kvällen inleddes med sponsrad fika och en presentlåda från Medierådet: UNGA och INTERNET. Ett passande innehåll till vår uppgift.
Därefter lottades föranmälda talare fram till scenen för att prata om hur de på olika sätt använder ITK i sin undervisning. De fick 7 min var och bland annat lyssnade jag på Jonas Hällebrand som finns på vår bloggtipslista: En IKT- pedagogs funderingar.
En härlig kväll med nya inputs och nya IKT-kontakter.

Har lyssnat på skolverket om LGR11 och sett en film om hur mkt IT den nya läraplonanen kommer att innehålla: Pedagogiskt centrum/Henrik Widaeus i Södertälje gjorde en sökning på orden dator, internet, webb, digital och information i den nya läroplanen:




Jag var också på en föreläsning av Peter Gärdenfors,professor i kognitionsvetenskap, som skrivit och är aktuell med boken Lusten att förstå-Om lärande på människans villkor.


En bok för alla som vill förstå skillnaden mellan informellt lärande och formellt lärande. Det vi alla vet som använder webben mkt är att det informella lärandet alltmer tar över och jag funderar mycket på hur det kommer att påverka skolan?
Enligt Peter Gärdenfors finns mycket av drivkraften och lusten just i det lärandet och det kan jag bara instämma i. den här boken borde finnas på många lärares sängbord. Upptäckte också att han var aktuell i ett radioprogram från filosofisk rummet, Sveriges radio om någon vill lyssna.







Slutligen: Jag har fått veta att jag får följa med på en resa till BETT-mässan i London i januari (Världens största mässa för IT och undervisning) tillsammans med stor grupp ca 200 personer, som alla på olika sätt driver IKT-projekt. Vi kommer att besöka mässan, skolor och föreläsningar i fem dagar. Gissa om jag är glad!

Där kommer jag också att få träffa en idol, en fantastisk kvinna-som jag mött tidigare: Jean Jonson, som driver Not School , en skola där alla är elever som av en eller annan anledning inte varit i skolan på väldigt länge innan hon lyckats med att få dem att komma tillbaka bland annat med hjälp av estetiska lärprocesser,IT och distansundervisning. Jag tror helt säkert att hon kommer att vara en av de personer i världen man kommer säga banade väg för den nya tidens sätt att lära.
I samarbete med henne runt ett projekt som kallades In2ition drev jag under flera år ett projekt som vi kallade "Elever som zappar skolan" Hon har betytt oerhört mycket för min syn på informellt lärande och vad nya tidens skola kan vara.
Behöver eleverna verkligen vara i skolan hela dagar, föra att lära på bästa sätt. Det tror inte jag längre!