onsdag 25 maj 2011

Min Lärresurs


Här kommer min Lärresurs. Den är tänkt användas redan från och med imorgon. Då startar jag och en kollega upp en kurs som heter Pedagogisk dokumentation med IT-stöd. Kursen vänder sig till pedagoger i Mölndal och hålls i samarbete med Umeå universitet. Förutom kunskaper och användande av Pedagogisk dokumentation är vår målsättning att pedagogerna ska bli digitalt kompetenta. 

Varje pedagog kommer att förses med varsin iPad. Kursportalen är tänkt att användas som lärresurs och också för att alla pedagoger ska få tillgång till den information som de behöver. Än så länge är den inte helt klar. Imorgon kommer vi att komplettera med bilder på lärgrupper, som pedagogerna ska ingå i. Dessutom kommer pedagogerna precis som vi att starta kursbloggar, som de sedan ska ha under ett år. Vi har bestämt att dela in dem i lärgrupper eller som de också kan kallas, coachande team, som ska hjälpa och utmana varandra. Det är också de som ska kommentera varandras bloggar.

Jag och min kollega Kristofer Skogholm kommer också att göra en utförligare presentation av oss själva och lägga till, eftersom vi också inser att detta kan bli reklam för det vi gör.

Imorgon startar kursen och jag kan inte låta bli att berätta om programmet som vi är lite stolta över...
Uppstart...vi saknas...en film startar...Ni har blivit utvalda...skickas till annat rum där de får sin iPad, itunespresentkort och viss kurslitteratur...
Lunchbuffe med mingelfrågor gjorda och tänkta att presentera på en iPad per bord...
Lunchgruppen blir deras lärgrupp...
Tretimarspass med grupparbete i coachande lärgrupper med uppgifter som: skapa blogg, fbkonto, lära sig mer om sin iPad, dokumentera hela tiden via iPad osv...
Avslutning: Genomgång av uppgift till nästa gång och utvärdering av eftermiddagen in i webcam...För oss är det grymt viktigt att metoden är: LÄRA SIG ATT LÄRA SJÄLV OCH TILLSAMMANS med andra pedagoger. Inte att vi serverar med genomgångar annat än i undantagsfall.
Allt jag gjorde fick jag pröva på iPad också eftersom det ska fungera där...Det gjorde att jag inte kunde välja wix, som jag blev klart mer förtjust i. När jag använde weebly visade det sig att en del funktioner ej heller fungerade på min iPad. Youtubeverktyget fungerade inte, bara om jag bäddade in med Custom Html-verktyget. Prövade också att bädda in dokument med embed it in och det gick inte att öppna på min Ipad men i datorn... Jaja det blir inte alltid som man tänker sig, men ibland lär man sig nästan mer av det...

Tänker trots allt lite stolt att jag har gjort min första riktiga lärreurs...

Läst inför 4slides

Läst inför 4 slides...

Eftersom det inte riktigt stämde överens med mina uppdrag på Utvecklingsenheten i Mölndal och var frivilligt att göra presentationen 4 slides valde jag bort det. Däremot har jag nu gjort en djupdykning i ett av länktipsen...Nämligen hos Omvärldsbloggen.

Omvärldsbloggen drivs av Skolverket och är en del av portalen IT i skolan.
Stefan Pålsson sköter bloggen på uppdrag av Skolverket. Han är även verksam som samhällsanalytiker och frilansskribent.

Stefan kan man också följa på Twitter, där han också ofta ger härliga tips.

Han är också ofta aktiv med helt suveräna länktips i Förändra Skolsverige, den fb-grupp jag och en kollega startade och som nu har 880 medlemmar.

Det finns hur mycket som helst att läsa på Omvärldsbloggen och jag dök ner i de senare inläggen som handlade om konferensen Framtidens lärande , som gick av stapeln i maj i år och ger exempel därifrån...

Från konferensen berättas att Skolinspektionen varit där och berättat att de kommer att granska hur IT används och kommer till nytta i skolans undervisning.
” Granskningen av it-användningen kommer att vara en del av ämnesgranskningen, och ska undersöka i vilken mån den stödjer lärandet och främja utvecklingen av elevernas digitala kompetens. Man ska också titta närmare på om skolorna arbetar aktivt och medvetet för att skapa förutsättningar för att använda tekniken på bra sätt i undervisningen.”

Samma sak hörde jag när jag besökte en annan konferens i våras Framtidens läromedel. Jag tycker att det är bra och viktigt att en granskning ska ske. Kanske kan det bidra till att skolorna tar digital kompetens på ändå större allvar.

En annan person som Omvärldsbloggen hade lyssnat på är en av mina favoriter Peter Gärdenfors, professor i kognitionsforskning.

Han är extra insatt i Hur vi lär oss och vikten av motivation och förståelse vid inlärning. Det står också om vikten att stimulera eleven att vilja lära...

Har själv lyssnat på Peter Gärdenfors och läst hans bok och hört ett radioprogram med honom. Kan bara instämma och efter att ha jobbat i flera år med långtidsskolkande elever är jag ändå mer övertygad om vikten av motivation och och inre drivkrafter för att skapa gynnsamma förutsättningar för inlärning. Det var just därför jag själv valde att vidareutbild mig inom såväl IKT som inom coaching....



När det gäller Omvärldsbloggen är flera av tipsen just från hela världen vilket gör det till en utmärkt källa för Omvärldsspaning, när man som jag arbetar på en Utvecklingsenhet. Här kan jag få många läsvärda tips utan att leta själv.

Dessutom för att hålla mig ajour prenumerar jag på Skolportens vecko- och dagsbrev med många spännande länkar direkt i mailen.
Skolporten är en hemsida som bland annat bevakar svenska avhandlingar och svenska vetenskapliga tidskrifter inom utbildningsvetenskap. I anslutning till de presenterade publikationerna ges även länkar för nedladdning.

För mig känns det oerhört viktigt att få länkar till bra platser där jag kan förkovra mig och gå vidare med IKT-tänk i skolan. Samtidigt blir jag lite orolig när jag tänker på en hel del kollegor som knappt har börjat sin IKT-resa än. Hur kan vi som IKT-ambassadörer på bästa sätt få med våra kollegor på båten...En viktig fråga att ta med oss vidare efter avslutad lärarlyftskurs.