onsdag 22 september 2010

Uppsala 22/9 -2010

Det har varit en oerhört givande diskussions- och workshopdag idag. Konceptet med att låta blivande lärarstudenter hålla workshop med oss är hur bra som helst! Vi har testat detsamma men med gymnasieungdomar när vi arbetat med Skapande skola-digital produktion i Mölndal, men att få vara här som elev och uppleva det var riktigt kul!

Innan lunch:
Diskussion om uppgiften runt bloggar, genomgång av vad andra snappat upp och diskussion i grupper.

Lärdomar: 
Att lyssna på hur andra har sett på bloggarna gav mer lust att läsa vidare. Vid diskussionen i liten grupp fick jag väldigt mycket energi och tips på verktyg som jag vill pröva. 
T ex http://edu.glogster.com/ där jag vill testa digitala plancher, som kan innehålla text, bild ljud mm.
Vi pratade mycket om hur vi kunde använda olika verktyg inom våra ämnen, vilket blir extra meningsfullt.

Efter lunch:
Workshop. Roligt och lagom utmanande. Riktigt användbara grejer att bara ge sig av med hem och pröva. 

Lärdomar: 
Den bästa behållningen är sättet workshopen hölls på. Med lärarstudenter vid rodret. Många hjälpande händer när vi fick testa gav ett bra flyt i workshopen. Jag fick direkt med mig saker att dela vidare med kollegor och att pröva med elever. jag tänker dessutom kontakta ITuniversitet eller något gymnasium och kolla  upp om de har någon grupp med studenter när vi ska ha workshop med lärare nästa gång i Mölndal.

http://www.weebly.com/  För att bygga enkla hemsidor. Ska bli roligt att lära mig lite mer om hur verktyget fungerar. Lätt att komma igång. vill utforska mer.

http://issuu.com  Ett verktyg för att göra bläddringsbara tidningar. Jag tycker att detta vara absoluta favoriten. Kan användas till små uppgifter i samtliga ämnen, såväl som till Skoltidningar mm. Kan tänka mig att eleverna kommer att gilla detta.

Flash animation: Här behöver jag mer tid för att komma upp till en nivå så att det blir användningsbart. Problemet här kan väl också vara att programmet sällan finns i skolan.


Det här vill jag göra nu:
  • Fundera ut hyr jag vill sy ihop det jag gör på webben. Blogg-weebly och facebook mm.
  • Lära mig mer om twitter: Som på beställning kom länktips från länkskafferiet på facebook ikväll: Twitterlänkar
  • Mer om flashfilmer: Vill både veta mer om hur de kan användas och hur man använder programmet.


Webtidning

Idag fick vi pröva ett verktyg, där man kan publicera elevers arbeten eller göra webbtidning.
Var bara tvungen att testa om det gick att få in det i min blogg....gick inte så bra får väl testa med en länk då.


Alltså nu blir jag riktigt lycklig-waow!

torsdag 16 september 2010

På bloggspaning del 2

Reflektioner och nedslag i IKT bloggvärlden del 2

Jag börjar med ett av mina bokmärken sedan länge: En IKT-pedagogs funderingar. Killen bakom bloggen Jonas Hällebrand känns som en mycket kunnig och driven IKT och lärande-debattör.  Han är IKT-pedagog och arbetar genom skolbiblioteket på Gunneboskolan i Lund om jag har förstått det hela rätt.

På hans sida får man många tips och miniföreläsningar från hela världen. Ofta länkar han till något någon annan IKT-pedagog runt om i Sverige har gjort, vilket gör att man efter hand lär sig att följa även andra pedagoger. När jag för något år sedan började läsa IKT-bloggare på allvar slutade det med att jag fick så många att följa att jag tröttnade.  Han blev den jag fortsatte att följa då och då eftersom han samlade upp många godbitar från andra IKT-pedagoger.

Han pratar ofta på en högre mer allmän nivå om IKT och lärande i sina inlägg. Han hämtar ofta inspiration utanför Sveriges gränser också, vilket jag tycker är en styrka. Många trevliga inlägg och filmer har inspirerat mig och jag lärt mig mycket där och att fräscha upp mina besök där känns härligt. Som jag ser det vänder han sig till pedagoger, skolledare mm som redan är intresserade av IKT, men kanske vill ha ytterligare inspiration.

Jonas var en av de bloggare som fick mig att inse hur mkt man kan lära sig genom att surfa runt på IKT-bloggar. Jag förstod på allvar vad "learning" var och blev bara mer och mer intresserad och inspirerad till att lära mig mer själv. Kan inte låta bli att ta med detta underbara lärandeklipp efter tips från hans blogg:


Jonas är också ett exempel på en IKT-pedagog som samtidigt marknadsför sig på sin blogg. Han lägger långt upp i bloggen hur man kan kontakta honom om man vill att han ska komma och inspirera. Där ser man också att han är Inspiratör i Tänkom-projektet, som drivs av Rektorsakademien.

Hans blogg har ändrat utseende lite då och då förmodligen utifrån hans egen IKT-utveckling. Om jag ska kritisera något är det möjligen att den kan bli lite svårläst med all information. Han twittrar också-en av mina kommande utmaningar. Jonas knyter ihop bloggar, twitter, facebook mm på olika sätt. Enligt min åsikt finns det mycket att hämta här.

På bloggspaning

Reflektioner och nedslag i IKT bloggvärlden del 1

Går det att processblogga med sina elever? Mitt svar är JA!
DIU:s artikel var riktigt bra skriven och kändes aktuell trots att den har några år på nacken. Vill särskilt lyfta fram att det blir på riktigt för elever och lärare,när man skriver i en offentlig lärmiljö. Eleverna vill då göra bra ifrån sig. Det kan också skrämma såväl lärare som elever när allt blir offentligt. Min upplevelse är att elever alltmer vill publicera sig i ord och bild på webben-de är redan vana. Självklart är det ett stort ansvar att lägga ut det eleverna har gjort till allmän beskådan. Diskussioner i klassrummet handlar ofta om att de vill lägga till någon otillåten musik eller bild, med argumentet att det gör de minsann hemma. Det bästa tycker jag är att hänvisa till tillåtna bild/ljudbanker på nätet eller att använda det de själva skapar i högre utsträckning. När det gäller lärare är det många som har som första fråga: Kan jag ha lösenord? Ett steg på vägen har jag insett nu.

En viktig aspekt att ta upp är naturligtvis tiden. Hinner jag som svensklärare att blogga med alla mina elever? Nej är svaret om det är jag som ska vara den som kommenterar innehållet. Feedback är ju en viktig del. Er modell här på kursen, där vi feedbackar varandra som modell och där elever då skulle kunna göra likadant, kan naturligtvis fungera i vissa klasser. Gruppbloggar tror jag också kan vara bra-dels för att främja samarbete men också för att du som lärare kanske får 5-6 bloggar att följa istället för 25 eller mer.

En annan fråga man kan ställa sig kanske också är: Måste alla i klassen använda blogg som sitt verktyg samtidigt-när det nu finns så många olika intressanta verktyg att välja mellan? Kan man kanske låta några elever blogga varje månad och resten gör ngt annat för att inte få för mkt att läsa? För visst är det ett härligt verktyg att testa för våra elever.

En annan aspekt om alla ska blogga är att det kräver hög datortäthet, vilket inte alla skolor har ännu.

Har bloggat med enskilda elever med olika resultat. Vi prövade förra läsåret klassblogg runt prao. Ett slags praoreportage i en 8a som jag hade då. Blev inspirerad av följande uppgift i  Praobloggen av Greczanik, Liza, som också skrivit Bloggen möter undervisningen. Lizas egen blogg tillhör en av mina favoriter som svensklärare. Språkmakargatan beskriver på ett härligt sätt en lärares vardag och har också många bra lektionstips. Ibland är den väldigt personlig, vilket är en svår balansgång om det samtidigt ska vara en yrkesblogg. Tror nog att den är mest intressant för språklärare .

Liza är också ett bra exempel på en lärare som arbetar på sitt eget varumärke som lärare-något jag tror kommer starkt framåt. Lärare som syns och hörs på nätet- kanske kan medverka till att lärarrollen synliggörs och personligen tror jag att det kommer att gynna vår status. Hennes blogg är också väldigt genomarbetad när det gäller design och layout.

Vad händer när alla i en 1-1 skola börjar blogga? Får en lärare/ elev skriva vad som helst? Vem är ansvarig för vad? Vad vill skolan/ kommunen mm ska finns på nätet?
Självlart hoppas jag på att det enbart blir bra, men jag inser också att det lätt kan bli något annat. Vem får kommentera och vad gör jag som lärare om eleverna skapat sin egen blogg, där jag inte styr över kommentarer mm? Här kommer vi nog ha många lärdomar att dra-precis som vi redan har med facebook och YouTube. Viktiga diskussioner framgent på skolorna.

Är det självklart att alla vill blogga? Jag önskar jag kunde skriva ja, men så det inte enligt min erfarenhet. En del tjejer på högstadiet är ganska bloggbevandrade och har egna bloggar av skiftande karaktär. Som svensklärare kan det vara roligt att utmana en del elever som inte alltid gillar att skriva och det är oftare killar.

Hur examinerar man? 
Den frågan är egentligen inte relevant endast för bloggar utan för allt digitalt arbete i skolan. Vid nationella prov ingår sällan digitala redskap- vilket får till följd att många lärare känner en osäkerhet i bedömningen av digitalt arbete. När man nu inför 1-1 på bred front i Sverige hoppas jag att det också medför en sund debatt om hur man bedömer digitalt arbete. Själv började jag med film/ filmskapande i svenska för ca 15 år sedan och med tiden lärde jag mig alltmer att se en progression även i filmskapande arbete. Viktigt, så som jag ser det , är att eleverna vet vilket innehåll och vilken process det är som ska bedömas och vilka kriterierna är innan de startar med sina digitala uppgifter-för att hamna mer i innehåll än teknik och det gäller väl egentligen även om arbetet inte är digitalt.

Blogg som företeelse har inte alltid så gott rykte för alla. De bloggar som omnämns mest i press är av annan karaktär än den vi kanske vill ha om vi vill ha en processblogg och träna reflekterandet i skolan.

Fördelarna överväger dock. Att kunna publicera sig så snyggt och enkelt gratis är en möjlighet väl värd att pröva. Ett guldkorn jag sett, när det gäller elever som bloggat är följande bloggportal från Smedingeskolans elever, när de var på PRAO

En liten paus innan granskandet av rekommenderade guldkorn fortsätter....

Reflektion efter första kursdagarna...

Jippi!

Känns fantastiskt bra efter första två kursdagarna-är verkligen lyckligt lottad som får gå lärarlyftet IKT och lärande i Uppsala.
Bloggen startades med teamworkshop i par. Hjälpmedel manual eller film via Multimediabyrån. Roligt att se hur enkelt det gick. Jag tänkte också på att jag fungerade precis som många av mina elever, skummade endast manualen-men klarade mig långt med bilder och kurskamrat. Det här konceptet lånar jag rätt av-jag har nämligen fått ett uppdrag att hålla i en bloggworshop för pedagoger i Mölndal där jag arbetar och det blir en bra inledning. Samarbete vid datorn leder snabbt långt och lärarrollen blir mer av handledande karaktär.

Efter presentation av kurs, lärare, kurskamrater, litteratur och lärresurser mm inser jag kommer att kunna lära mig nästan hur mycket som helst. Härligt!
På tåget hem mot Göteborg kände jag mig så lycklig och nöjd! Tacksam

Nu är det dags att ta mig an uppgifterna...

lördag 11 september 2010

Blogga från min Iphone

Gör ett litet test och bloggar från min lilla iPhone...
- Posted using BlogPress from my iPhone


torsdag 9 september 2010