lördag 13 november 2010

Vad har hänt sedan förra gången?

Oj, oj, oj....

Var ska jag börja?
Nu förstår jag uttrycket: det man fokuserar på får man mer av. Hela jag är full av IKT och lärande i olika former....
Just nu kan man säga att jag lever IKT.... Vad kommer detta få för konsekvenser för mig som lärare och som människa? Ett är säkert om ett år är jag rejält LÄRARLYFT!

Jag läser, prövar, har utbildningar med andra, är på andra utbildningar och möten, har haft föreläsning för andra lärare på universitetet och får fler och fler nya intressanta IKT-vänner på facebook-vilket leder till fler länkar och tips.
Några nedslag från tiden mellan träffarna:

Under v 44 var jag på mitt första Teachmeet arrangerat av Mötesplats skola...Kvällen inleddes med sponsrad fika och en presentlåda från Medierådet: UNGA och INTERNET. Ett passande innehåll till vår uppgift.
Därefter lottades föranmälda talare fram till scenen för att prata om hur de på olika sätt använder ITK i sin undervisning. De fick 7 min var och bland annat lyssnade jag på Jonas Hällebrand som finns på vår bloggtipslista: En IKT- pedagogs funderingar.
En härlig kväll med nya inputs och nya IKT-kontakter.

Har lyssnat på skolverket om LGR11 och sett en film om hur mkt IT den nya läraplonanen kommer att innehålla: Pedagogiskt centrum/Henrik Widaeus i Södertälje gjorde en sökning på orden dator, internet, webb, digital och information i den nya läroplanen:




Jag var också på en föreläsning av Peter Gärdenfors,professor i kognitionsvetenskap, som skrivit och är aktuell med boken Lusten att förstå-Om lärande på människans villkor.


En bok för alla som vill förstå skillnaden mellan informellt lärande och formellt lärande. Det vi alla vet som använder webben mkt är att det informella lärandet alltmer tar över och jag funderar mycket på hur det kommer att påverka skolan?
Enligt Peter Gärdenfors finns mycket av drivkraften och lusten just i det lärandet och det kan jag bara instämma i. den här boken borde finnas på många lärares sängbord. Upptäckte också att han var aktuell i ett radioprogram från filosofisk rummet, Sveriges radio om någon vill lyssna.







Slutligen: Jag har fått veta att jag får följa med på en resa till BETT-mässan i London i januari (Världens största mässa för IT och undervisning) tillsammans med stor grupp ca 200 personer, som alla på olika sätt driver IKT-projekt. Vi kommer att besöka mässan, skolor och föreläsningar i fem dagar. Gissa om jag är glad!

Där kommer jag också att få träffa en idol, en fantastisk kvinna-som jag mött tidigare: Jean Jonson, som driver Not School , en skola där alla är elever som av en eller annan anledning inte varit i skolan på väldigt länge innan hon lyckats med att få dem att komma tillbaka bland annat med hjälp av estetiska lärprocesser,IT och distansundervisning. Jag tror helt säkert att hon kommer att vara en av de personer i världen man kommer säga banade väg för den nya tidens sätt att lära.
I samarbete med henne runt ett projekt som kallades In2ition drev jag under flera år ett projekt som vi kallade "Elever som zappar skolan" Hon har betytt oerhört mycket för min syn på informellt lärande och vad nya tidens skola kan vara.
Behöver eleverna verkligen vara i skolan hela dagar, föra att lära på bästa sätt. Det tror inte jag längre!

1 kommentar:

  1. Jag känner att jag inte hänger med i alla utbildningar/förläsningar som finns och är intressanta för just mig. När jag läser ditt inlägg så känner jag att jag också skulle ha varit på dessa. Jag antar att de var i Göteborg men det borde ha funnits i Stockholm också. Jag måste bli bättre på att hitta dessa!
    Not School låter mycket intressant! jag är av samma åsikt som du att inlärningen inte bara sker i skolan. Jean Jonson ska jag ta till mig och läsa in mig på.
    Intressanta bloggar som du har! Du lättar upp med bilder, filmklipp och nya stycken, bra gjort!

    SvaraRadera